Spel maken?

Om een goed spel te maken zult u enkele stappen moeten overlopen. Natuurlijk met de verschillende stappen zijn we er niet. Een educatief spel heeft verschillende kenmerken. De stappen die hieronder staan hebben vooral betrekking op het spelen zelf van het spel en de verbetering die u kunt aanbrengen aan een spel. De echte basis van een goed educatief spel is dat het spel wordt gespeeld waar er leerinhouden worden verworven en waar het spel niet lerend overkomt.  Een goed educatief spel legt de eerste stap naar structuur. Leerlingen ervaren die structuur en kunnen die meenemen als bagage. Het spel laat ons toe als leerkrachten om het gedrag van de leerlinge te onderzoeken, laat ervaring opdoen zowel bij de leerkracht als bij de leerling. Het belangrijkste is dat de leerlingen maar ook de leerkracht één of meerdere competenties kunnen ontwikkelen zonder dat het geforceerd overkomt.

Afbeelding: de zevensprong (Joomla.it, 2012)

De 7-sprong:

Ten eerste: zult u een werkvorm moeten kiezen, welk soort spel kies ik? Is het een spel met een bord, met kaarten, pionnen, ….

Ten tweede: ontwerp een spelraamwerk, dit kunt u vergelijken met het kader van een raam. U bakent als het ware de grens af. Dit is het kader waarin u zult werken, de eerste richting. Ik zal niet verder gaan dan wat nodig is.  Hier stemt u vooral de doelstellingen op af. Als u dat niet doet zal het te ruim worden en verwaterd het spel. U gaat vooral na: wat wil ik bereiken? Denk aan de OVUR-methode (zie pagina educatief). Dat is mijn doel en het kader.

Ten derde: ontwikkel een prototype. Hier kunt u gebruik maken van een mindmap, hoe wil ik het spel, wat wil ik erin, soort van vragen, verloop, opdrachten, punten geven. Hoe zult u dit allemaal aanpakken. In deze stap kunt u al werken aan het visuele van het spel, hoe zal mijn spelbord eruitzien of de kaarten? U maakt hier als het ware een proefspel. Dit spel staat nog niet volledig op punt.

Ten vierde: speel het spel met collega’s of met uw vrienden. Speel het spel op de manier hoe u het zal spelen in de klas. Speel het spel met een kritische ingesteldheid. U probeert hier te weten waar de moeilijkheden van het spel zijn, wat kan nog beter, wat loopt er stroef, vlot,…? Vraag raadt bij de personen die het spel met u hebben meegespeeld. Zijn de doelen bereikt? Komen de verschillende competenties die u wilt bereiken met uw leerlingen wel voldoende aan bod ?

Ten vijfde: door stap vier kunt u nu het spel herwerken en volledig op punt stellen. U houdt in het achterhoofd de kritische bedenkingen van uw medespelers. U past de verschillende punten aan. In deze stap maakt u dat uw spel volledig klaar is: spelbord, spelkaarten, evaluatievorm,…

Ten zesde: speel het spel in de klas.

Ten zevende: nadat het spel gespeeld is in de klas, zult u samen met uw klas het spel evalueren. U polst naar de meningen en de bedenkingen van de leerlingen. U polst als leerkracht zelf na of de leerinhouden of de verschillende competenties die u als doel hebt opgesteld bereikt zijn.

Dat zijn de verschillende stappen die u kunnen helpen om een spel te maken zodanig dat het spel niet gespeeld wordt zoals een chiro spel maar die worden gespeeld met de nodige leerkansen en competenties die erin zijn verwerkt.

Een nutige link die u kunt helpen om bordspellen te maken:

Bron: 

Onbekend. (20112, april 14). Hoe maak je een bord spel. Retrieved from wat jevanberenlerenkan: https://www.watjevanberenlerenkan.nl/Hoe%20maak%20je%20een%20bordspel.pdf

https://www.watjevanberenlerenkan.nl/Hoe%20maak%20je%20een%20bordspel.pdf

Enkele aandachtspunten

Tijdens het gebruik van een spel zijn er enkele aandachtspunten waar u moet mee rekening houden. Deze aandachtspunten gelden tevens voor een gewone PAV les.

Het spel moet worden aangepast aan de klas groep en de graad waar u het spel zult spelen. Het moeilijkste van dit aandachtspunt is het spel uitdagend te maken voor de leerlingen als het te moeilijk is haken de leerlingen af, is het te gemakkelijk zullen ze afhaken en verlies je de controle over de klas. Let op dat u het niveau niet onder- of overschat.

Om te voorkomen dat u als leerkracht om de haver klap uitleg moet geven maakt u best gebruik van en instructiefiches die de leerlingen tijdens het spel kunnen gebruiken. Op het instructieblad staat het verloop van het spel, spelregels en de uitleg. Heel bondig en kort gestructureerd.

Afbeelding: aandachtspunten (Hörmann, 2012)