Wat is PAV?
PAV staat voor Project Algemene Vakken (PAV). Als PAV leerkracht staat u sowieso voor het beroepssecundair onderwijs (BSO). Dat kan de tweede of derde graad zijn. Het vak op zich is zeer ruim, er wordt als het ware buiten het hokje gewerkt en na gedacht. In het vak zijn er verschillende vakken geïntegreerd: Nederlands, geschiedenis, economie, wetenschap, wiskunde en aardrijkskunde.
Als er een lesonderwerp wordt behandeld dan probeert de leerkracht deze verschillende vakken in de les te verwerken en te integreren. Het wordt als het ware project matig aangepak. Waardoor leerlingen stap voor stap verschillende competenties en leerinhouden verwerken.
De lesonderwerpen worden merendeels gekoppeld aan de actualiteit. De leerlingen leren in PAV de basiskennis van de verschillende vakken en het ontplooien van verschillende competenties, vaardigheden en attitudes. De verschillende lessen sluiten aan op de eindtermen en op de vakoverschrijdende eindtermen.
De meeste PAV leerkrachten maken gebruik van verschillende didactische methodes om de lesinhoud aan te leren die aansluiten op de leefwereld van de jongeren. Als PAV leerkracht saat u zeer dicht bij de jongeren zelf, u wordt meestal een vertrouwenspersoon voor die leerlingen. Dit komt door het feit dat de klas waar u PAV aan geeft veel hebt.
Er ontstaat een band met hen, het gevaar hierin schuilt echter dat u te dicht bij hen staat waardoor de band leerkracht leerling weg is en dat de leerlingen op een gelijke hoogte komt te staan met de leerkracht. Als leerkracht moet u duidelijk de grens kunnen stellen naar de leerlingen toe. Zodanig dat de leerlingen weten hoe ver ze mogen gaan en waar de grens stop.
Kortom PAV is een zeer ruim vak zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten. U staat in nauw verband met de leerlingen en u leert hun leefwereld beter kennen.
Afbeelding: PAV?
(Jana Neirynck, 2012)